In welke situaties is het handig om een schadeverzekering inzittenden (SVI) af te sluiten?

  • Umit Arslan
  • 3 min / Letselschade

Een schadeverzekering inzittende, ook wel bekend als SVI, is een verzekering die dekking biedt voor de schade die een inzittende van een voertuig kan oplopen bij een ongeval. Dit kan variëren van materiële schade tot letselschade. In dit blog zullen we de voordelen van zo’n verzekering bespreken en hoe het kan helpen in het geval van een eenzijdig ongeval. We zullen ook ingaan op de vraag of het inschakelen van een gespecialiseerde letselschade advocaat in dit geval verstandig is.

 

Man leunt op het stuur van de auto na ongeluk

Wat houdt een schadeverzekering inzittenden (SVI) in? 

Een schadeverzekering inzittende biedt inzittenden van een voertuig dekking tegen letselschade en/of materiële schade als gevolg van een ongeval. Dit geldt niet alleen voor de bestuurder, maar ook voor alle andere inzittenden. Een dergelijke verzekering kan van groot belang zijn omdat de schade die inzittenden bij een ongeval oplopen soms niet gedekt wordt door andere verzekeringen. Denk hierbij aan de situatie waarbij de bestuurder zelf het ongeval heeft veroorzaakt en er geen WA-verzekering is om de schade te vergoeden.

Een SVI-verzekering kan helpen om de financiële gevolgen van een ongeval te beperken. Letselschade kan namelijk flink oplopen, denk hierbij aan medische kosten, inkomstenderving en kosten voor bijvoorbeeld aanpassingen aan de woning. Een SVI-verzekering kan ervoor zorgen dat deze kosten vergoed worden en de inzittende niet zelf hoeft op te draaien voor deze kosten.

De voordelen van een SVI bij een eenzijdig ongeval

Wanneer er sprake is van een eenzijdig ongeval, kan een SVI-verzekering nog steeds van belang zijn. Een eenzijdig ongeval is een ongeval waarbij slechts één voertuig betrokken is, bijvoorbeeld doordat de bestuurder de macht over het stuur verliest en tegen een boom botst. In deze situatie is er geen tegenpartij om de schade op te verhalen, waardoor de inzittenden zonder SVI-verzekering zelf opdraaien voor de kosten. Een SVI-verzekering kan in dit geval dus ook van groot belang zijn.

De voordelen van een SVI zijn onder andere:

  1. Vergoeding van materiële en letselschade: De SVI vergoedt niet alleen de materiële schade, maar ook de letselschade van de inzittenden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om medische kosten, inkomstenderving of huishoudelijke hulp.
  2. Geen discussie over aansprakelijkheid: Bij een eenzijdig ongeval is er geen andere partij betrokken die aansprakelijk gesteld kan worden. Dit betekent dat er vaak discussie ontstaat over wie de schade moet vergoeden. Met een SVI is deze discussie niet nodig, omdat de verzekeraar van de SVI de schade vergoedt.
  3. Dekking voor alle inzittenden: De SVI biedt dekking voor alle inzittenden van het voertuig, ongeacht wie het ongeval heeft veroorzaakt. Dit is een belangrijk voordeel omdat de kosten van letselschade vaak hoog kunnen oplopen.

Waarom is het belangrijk om een gespecialiseerde letselschade advocaat in te schakelen als je toch SVI dekking hebt?

 

Als inzittende van een voertuig kan het lastig zijn om te bepalen of een SVI-verzekering nodig is en wat de precieze dekking is. Daarom kan het inschakelen van een gespecialiseerde letselschade advocaat in dit geval verstandig zijn. Een letselschade advocaat kan helpen bij het beoordelen van de situatie en het bepalen van de benodigde dekking. Ook kan een letselschade advocaat helpen bij het claimen van de schade en het aansprakelijk stellen van de tegenpartij of het claimen van de schade bij de eigen verzekeraar.

 

Kortom, een schadeverzekering inzittende kan van groot belang zijn bij een ongeval waarbij inzittenden letsel oplopen. Het kan helpen om de financiële gevolgen van het ongeval te beperken en de inzittende te ontlasten.

 

Daarnaast kan een SVI-verzekering ook van belang zijn bij een eenzijdig ongeval, omdat er dan geen tegenpartij is om de schade op te verhalen. Het is echter belangrijk om goed te kijken naar de dekking van de verzekering en eventuele uitsluitingen, om te voorkomen dat er alsnog onverwachte kosten ontstaan.

 

Het inschakelen van een gespecialiseerde letselschade advocaat kan helpen bij het beoordelen van de situatie en het claimen van de schade. Een letselschade advocaat kan helpen bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij of het claimen van de schade bij de eigen verzekeraar, en kan ook adviseren over de hoogte van de schadevergoeding.

 

Al met al is een schadeverzekering inzittende dus zeker aan te raden voor iedereen die regelmatig als inzittende in een voertuig zit. Het kan helpen om de financiële gevolgen van een ongeval te beperken en de inzittende te ontlasten. En mocht er onverhoopt toch een ongeval plaatsvinden, dan kan het inschakelen van een gespecialiseerde letselschade advocaat helpen om de schadevergoeding te maximaliseren.

 

In die situaties is het van belang om een gekwalificeerde letselschade advocaat of een letselschade specialist in de armen te nemen, die u met raad en daad bijstaat.

 

Bent u als passagier of bestuurder van een voertuig betrokken geraakt bij een (eenzijdig) verkeersongeval en heeft u daarbij letselschade geleden? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten of letselschade specialisten om de mogelijkheden te bespreken.

 

 

Google Rating
4.8
Based on 291 reviews
js_loader