Bestuursaansprakelijkheid

In beginsel is een rechtspersoon (bijvoorbeeld een NV, BV, stichting of een vereniging) zelfstandig drager van rechten en plichten. Als zodanig wordt een rechtspersoon gelijkgesteld met een natuurlijk persoon. Onder omstandigheden is een bestuurder van een rechtspersoon naast de rechtspersoon aansprakelijk te achten op grond van onrechtmatige daad. 

 

Aansprakelijkheid op grond van onrechtmatige daad

In de jurisprudentie is bepaald dat hiervan sprake is wanneer de bestuurder persoonlijk een aan hem toe te rekenen onrechtmatige daad pleegt jegens een derde. Bepalend is het antwoord op de vraag of aan de bestuurder persoonlijk een verwijt kan worden gemaakt dat hij tegenover de derde de norm van artikel 162 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek (onrechtmatige daad) heeft geschonden. Hierbij moet sprake van zijn van een ernstig verwijt. 

De bestuurder is in een dergelijke situatie aansprakelijk wanneer hij, bij het namens de rechtspersoon aangaan van contracten, wist of redelijkerwijze behoorde te begrijpen dat de rechtspersoon niet aan haar verplichtingen zou kunnen voldoen en geen verhaal zou bieden.  

 

Aansprakelijkheid op grond wettelijke of contractuele verplichtingen niet nakomen

Een andere situatie is die waarin de bestuurder heeft bewerkstelligd of toegelaten dat de rechtspersoon haar wettelijke of contractuele verplichtingen niet nakomt. De bestuurder is in een dergelijke situatie aansprakelijk wanneer het handelen of nalaten van de bestuurder ten opzichte van de schuldeiser in de gegeven omstandigheden zodanig onzorgvuldig was dat hem daarvan persoonlijk een ernstig verwijt kan worden gemaakt. 

 

Contact

Onze advocaten en specialisten zijn gespecialiseerd in bestuurdersaansprakelijkheid. Heeft u te maken met een kwestie die te maken heeft met bestuurdersaansprakelijkheid ? Wij staan u graag bij met raad en daad. 

U kunt uw vraag voorleggen via het contactformulier, maar u kunt ook bellen met een van onze vestigingen in Amsterdam of Den Haag (link naar telefoonnummer Den Haag

Laat u liever uw gegevens achter, zodat wij contact met u opnemen of wilt u ons via WhatsApp benaderen? Dan kan dat uiteraard ook.

Letselschade Arslan & Ersoy Advocaten

Waarom Arslan & Ersoy?

Wij denken, adviseren en procederen in termen van oplossingen en dit ziet u altijd als rode draad terug in onze dienstverlening.

 • U bent gegarandeerd van hoogwaardige rechtsbijstand en begeleiding
 • U krijgt altijd gespecialiseerde advocaten en letselschadespecialisten
 • U bent bij ons geen nummer, maar een gewaardeerde klant
 • U krijgt altijd een vast contactpersoon
 • Wij zijn altijd goed bereikbaar voor u
 • Last but not least: Uw belang staat bij ons altijd voorop!

Onze werkwijze is altijd
simpel, eerlijk & transparant

Kennismaking Arslan & Ersoy Advocaten
1
1e kennismaking

Tijdens een vrijblijvend persoonlijk gesprek inventariseren we samen de zaak. Dit kan bij ons op kantoor of bij u aan huis.

Behandelingzaak Arslan & Ersoy Advocaten
2
Behandeling van uw zaak

We gaan aan de slag met uw zaak met de wetenschap dat in elk denkbare scenario uw belang voor ons leidend is.

Tijdensproces Arslan & Ersoy Advocaten
3
Tijdens het proces

We houden u van begin tot afronding op de hoogte van de vorderingen en zijn ten alle tijde bereikbaar voor u.

Vraag een vrijblijvend gesprek aan

Wij staan u bij met raad en daad. Heeft u een juridisch probleem en heeft u bijstand nodig van een advocaat met daadkracht? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Vraag snel een gratis kennismakingsgesprek aan.  Ik wil teruggebeld wordenIk wil een email ontvangen
  Emine Kaya Arslan & Ersoy Advocaten

  Heeft u liever direct telefonisch contact?

  Neem dan contact op met een van onze vestigingen en we staan u direct te woord.

  Wat onze klanten zeggen

  Ayse Mammoth

  Ik ben heel goed geholpen door de heer Ersoy. Hij nam ruim de tijd om naar mijn verhaal te luisteren en heeft mij goed advies gegeven.

  Saligram Bekir

  Ik kan iedereen aanbevelen om naar Arslan & Ersoy advocaten te gaan. De advocaten zijn behulpzaam en vechten voor je tot het einde.

  Bel ons direct