Ongelukken in het openbaar vervoer

Miljoenen mensen maken dagelijks gebruik van het openbaar vervoer. Een verkeersongeval kan zich dan ook voordoen indien u als passagier reist met het openbaar vervoer. U kunt bijvoorbeeld letsel oplopen bij een ongeval tijdens een reis met de bus, tram, trein of metro. De wetgever heeft de passagier in het openbaar vervoer vergaande bescherming geboden bij letselschade in het openbaar vervoer. Zo is de vervoerder aansprakelijk voor schade veroorzaakt door dood of letsel van de reiziger ten gevolge van een ongeval dat hem of haar tijdens het vervoer is overkomen. 

 

Aansprakelijkheid bij overmacht

De vervoerder is niet aansprakelijk, als hij kan aantonen dat er sprake is van overmacht. Hiervan is sprake als het ongeval is veroorzaakt door een omstandigheid die een zorgvuldig vervoerder niet heeft kunnen vermijden en indien de vervoerder de gevolgen van het ongeval niet heeft kunnen verhinderen. Tekortkomingen van de vervoerder zelf of gebreken aan het vervoersmiddel of spoor leveren conform de wet geen grond op voor overmacht. 

 

Verkeersongeval in het openbaar vervoer

Een veelvoorkomend voorbeeld van een verkeersongeval in het openbaar vervoer is een aanrijding tussen twee treinen of een bus met een ander voertuig, waarbij de passagier letsel oploopt als gevolg van de flinke plotselinge klap. Een andere veel voorkomend ongeval in het openbaar vervoer is de situatie waarbij een passagier bij het instappen of uitstappen in de tram, trein, metro of bus ten val komt, indien de chauffeur of de bestuurder te vroeg optrekt of te hard afremt met letsel tot gevolg voor de passagier.  

 

Aansprakelijkheid vervoerder

In beide situaties kan afhankelijk van de omstandigheden van het geval de aansprakelijkheid bij de vervoerder liggen. De passagier behoort in beginsel aan te tonen dat hij tijdens het vervoer letsel heeft opgelopen. De vervoerder kan zich van aansprakelijkheid alleen kwijten, indien er sprake is van overmacht. Hiervoor is de lat echter door de wetgever hoog gelegd, zodat dit niet snel wordt aangenomen. 

 

Contact

Heeft u letsel opgelopen als passagier in het openbaar vervoer en wilt u uw letselschade verhalen op de vervoerder? Schroomt u dan niet om contact met ons op te nemen of de gratis letselschadetest te doen om de haalbaarheid van uw claim aan onze advocaten en letselschade specialisten voor te leggen.  

U kunt uw vraag ook voorleggen via het contactformulier, maar u kunt ook bellen met een van onze vestigingen in Amsterdam of Den Haag

Laat u liever uw gegevens achter, zodat wij contact met u opnemen of wilt u ons via WhatsApp benaderen? Dan kan dat uiteraard ook

Letselschade Arslan & Ersoy Advocaten

Waarom Arslan & Ersoy?

Wij denken, adviseren en procederen in termen van oplossingen en dit ziet u altijd als rode draad terug in onze dienstverlening.

 • U bent gegarandeerd van hoogwaardige rechtsbijstand en begeleiding
 • U krijgt altijd gespecialiseerde advocaten en letselschadespecialisten
 • U bent bij ons geen nummer, maar een gewaardeerde klant
 • U krijgt altijd een vast contactpersoon
 • Wij zijn altijd goed bereikbaar voor u
 • Last but not least: Uw belang staat bij ons altijd voorop!

Onze werkwijze is altijd

simpel, eerlijk & transparant

Kennismaking Arslan & Ersoy Advocaten
1
1e kennismaking

Tijdens een vrijblijvend persoonlijk gesprek inventariseren we samen de zaak. Dit kan bij ons op kantoor of bij u aan huis.

Behandelingzaak Arslan & Ersoy Advocaten
2
Behandeling van uw zaak

We gaan aan de slag met uw zaak met de wetenschap dat in elk denkbare scenario uw belang voor ons leidend is.

Tijdensproces Arslan & Ersoy Advocaten
3
Tijdens het proces

We houden u van begin tot afronding op de hoogte van de vorderingen en zijn ten alle tijde bereikbaar voor u.

Vraag een vrijblijvend gesprek aan

Wij staan u bij met raad en daad. Heeft u een juridisch probleem en heeft u bijstand nodig van een advocaat met daadkracht? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Vraag snel een gratis kennismakingsgesprek aan.  Ik wil teruggebeld wordenIk wil een email ontvangen
  Emine Kaya Arslan & Ersoy Advocaten

  Heeft u liever direct telefonisch contact?

  Neem dan contact op met een van onze vestigingen en we staan u direct te woord.

  Wat onze klanten zeggen

  Ayse Mammoth

  Ik ben heel goed geholpen door de heer Ersoy. Hij nam ruim de tijd om naar mijn verhaal te luisteren en heeft mij goed advies gegeven.

  Saligram Bekir

  Ik kan iedereen aanbevelen om naar Arslan & Ersoy advocaten te gaan. De advocaten zijn behulpzaam en vechten voor je tot het einde.

  Bel ons direct