Wanneer bent u een ZZP’er?

Een ZZP’er is een zelfstandige zonder personeel. Een ZZP’er is een zelfstandige ondernemer die geen personeel in dienst heeft en die veelal als eenmanszaak opereert. Een ZZP’er werkt niet op basis van een arbeidsovereenkomst, maar op basis van een overeenkomst van opdracht. De positie van een ZZP’er verschilt daarbij van die van een werknemer of uitzendkracht die werkzaamheden op grond van een arbeidsovereenkomst verricht. Zo heeft een ZZP’er bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid geen sociaal vangnet, zoals een WW-uitkering of een Ziektewetuitkering. Hier staat tegenover dat een ZZP’er ondernemersvrijheid heeft en zelf kan bepalen met wie hij werkt. 

 

Aansprakelijkheid bij letselschade als ZZP’er

Het is dan ook belangrijk om te weten wat de positie van een ZZP’er is bij een bedrijfsongeval of arbeidsongeval. Wie is aansprakelijk voor uw letselschade indien u als ZZP’er tijdens uw werkzaamheden een bedrijfsongeval of arbeidsongeval heeft meemaakt?

 

Is de opdrachtgever is aansprakelijk?

In de jurisprudentie is bepaald dat indien een ZZP’er voor wat betreft de zorgplicht van de opdrachtgever zich in een vergelijkbare positie met een werknemer bevindt, zijn opdrachtgever onder omstandigheden aansprakelijk kan zijn voor de gevolgen van het bedrijfsongeval of arbeidsongeval. De rechtspositie van de ZZP’er wordt in deze situatie dan gelijk gesteld met de situatie van een werknemer. Wel geldt daarbij de voorwaarde dat een ZZP’er werkzaamheden moet hebben verricht die onder de bedrijfsuitoefening van de opdrachtgever vallen. 

De vraag die beantwoord moet worden is dus of deze ZZP’er voor de uitoefening van zijn werkzaamheden ook ingewisseld had kunnen worden door een werknemer van de opdrachtgever. Als deze vraag bevestigend beantwoord kan worden, dan is de kans groter dat de opdrachtgever aansprakelijk kan zijn voor de letselschade van de ZZP’er die hij in de uitoefening van zijn werkzaamheden heeft geleden. 

 

Contact

Heeft u letsel opgelopen als ZZP’er en vindt u dat uw opdrachtgever aansprakelijk is voor de gevolgen van het bedrijfsongeval of arbeidsongeval? Schroomt u dan niet om contact met ons op te nemen of de gratis letselschadetest te doen om de haalbaarheid van uw claim aan onze advocaten en letselschade specialisten voor te leggen.  

U kunt uw vraag ook voorleggen via het contactformulier, maar u kunt ook bellen met een van onze vestigingen in Amsterdam of Den Haag

Laat u liever uw gegevens achter, zodat wij contact met u opnemen of wilt u ons via WhatsApp benaderen? Dan kan dat uiteraard ook.

Zzpers Arslan & Ersoy Advocaten

Waarom Arslan & Ersoy?

Wij denken, adviseren en procederen in termen van oplossingen en dit ziet u altijd als rode draad terug in onze dienstverlening.

 • U bent gegarandeerd van hoogwaardige rechtsbijstand en begeleiding
 • U krijgt altijd gespecialiseerde advocaten en letselschadespecialisten
 • U bent bij ons geen nummer, maar een gewaardeerde klant
 • U krijgt altijd een vast contactpersoon
 • Wij zijn altijd goed bereikbaar voor u
 • Last but not least: Uw belang staat bij ons altijd voorop!

Onze werkwijze is altijd
simpel, eerlijk & transparant

Kennismaking Arslan & Ersoy Advocaten
1
1e kennismaking

Tijdens een vrijblijvend persoonlijk gesprek inventariseren we samen de zaak. Dit kan bij ons op kantoor of bij u aan huis.

Behandelingzaak Arslan & Ersoy Advocaten
2
Behandeling van uw zaak

We gaan aan de slag met uw zaak met de wetenschap dat in elk denkbare scenario uw belang voor ons leidend is.

Tijdensproces Arslan & Ersoy Advocaten
3
Tijdens het proces

We houden u van begin tot afronding op de hoogte van de vorderingen en zijn ten alle tijde bereikbaar voor u.

Vraag een vrijblijvend gesprek aan

Wij staan u bij met raad en daad. Heeft u een juridisch probleem en heeft u bijstand nodig van een advocaat met daadkracht? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Vraag snel een gratis kennismakingsgesprek aan.  Ik wil teruggebeld wordenIk wil een email ontvangen
  Emine Kaya Arslan & Ersoy Advocaten

  Heeft u liever direct telefonisch contact?

  Neem dan contact op met een van onze vestigingen en we staan u direct te woord.

  Wat onze klanten zeggen

  Ayse Mammoth

  Ik ben heel goed geholpen door de heer Ersoy. Hij nam ruim de tijd om naar mijn verhaal te luisteren en heeft mij goed advies gegeven.

  Saligram Bekir

  Ik kan iedereen aanbevelen om naar Arslan & Ersoy advocaten te gaan. De advocaten zijn behulpzaam en vechten voor je tot het einde.

  Bel ons direct