Belasting over schadevergoedingen bij letselschade

De vraag die vaak in de praktijk rijst is of er belasting betaald moet worden over het bedrag dat als letselschade uitkering of vergoeding wordt ontvangen door een slachtoffer van een verkeersongeval of bedrijfsongeval.

Zolang de letselschade vergoeding ziet op het schadeloos stellen, behoort in principe hierover geen belasting te worden betaald aan de belastingdienst. Als het gaat om een vergoeding voor smartengeld of kosten die men niet gemaakt zou hebben als het ongeval niet zou hebben plaatsgevonden, wordt dit niet gezien als een inkomstenbron en is men hierover geen belasting verschuldigd. Hierbij kan men denken aan een vergoeding voor de medische kosten, reiskosten of kosten voor huishoudelijk hulp.

Voor zover de schade bestaat uit inkomensverlies (verlies van arbeidsvermogen), omdat men bijvoorbeeld arbeidsongeschikt is en niet meer kan werken, kan de belastingdienst dit onderdeel van de schade wel als belastbaar inkomen aanmerken. Hierbij is het echter belangrijk om te weten dat de vergoeding aan verlies van arbeidsvermogen netto wordt uitgekeerd, waardoor de belastingdienst hierover geen inkomstenbelasting zou mogen heffen.

Om het zekere voor het onzekere te nemen, adviseren wij onze cliënten om bij het afwikkelen van hun letselschade dossier een belastinggarantie af te spreken met de aansprakelijke partij of diens verzekeraar. Bij het aangaan van een vaststellingsovereenkomst wordt dan ook afzonderlijk een overeenkomst tot garantstelling afgesloten met de aansprakelijke partij of diens verzekeraar. In deze zogeheten belastinggarantie verklaart de aansprakelijke partij of diens verzekeraar bij voorbaat de verschuldigde inkomstenbelasting of premies volksverzekeringen over het bedrag aan schadevergoeding te zullen vergoeden, indien de belastingdienst op enig moment het slachtoffer een belastingaanslag stuurt met betrekking tot de door hem ontvangen letselschade vergoeding.  

 

Contact

Heeft u letsel opgelopen als slachtoffer van een bedrijfsongeval of een verkeersongeval en wilt u weten of u belasting behoort te betalen over uw schadevergoeding? Schroomt u dan niet om contact met ons op te nemen of de gratis letselschadetest te doen om de haalbaarheid van uw claim aan onze advocaten en letselschade specialisten voor te leggen.

U kunt uw vraag ook voorleggen via het contactformulier, maar u kunt ook bellen met een van onze vestigingen in Amsterdam of Den Haag

Laat u liever uw gegevens achter, zodat wij contact met u opnemen of wilt u ons via WhatsApp benaderen? Dan kan dat uiteraard ook.

Letselschade Arslan & Ersoy Advocaten

Waarom Arslan & Ersoy?

Wij denken, adviseren en procederen in termen van oplossingen en dit ziet u altijd als rode draad terug in onze dienstverlening.

 • U bent gegarandeerd van hoogwaardige rechtsbijstand en begeleiding
 • U krijgt altijd gespecialiseerde advocaten en letselschadespecialisten
 • U bent bij ons geen nummer, maar een gewaardeerde klant
 • U krijgt altijd een vast contactpersoon
 • Wij zijn altijd goed bereikbaar voor u
 • Last but not least: Uw belang staat bij ons altijd voorop!

Onze werkwijze is altijd
simpel, eerlijk & transparant

Kennismaking Arslan & Ersoy Advocaten
1
1e kennismaking

Tijdens een vrijblijvend persoonlijk gesprek inventariseren we samen de zaak. Dit kan bij ons op kantoor of bij u aan huis.

Behandelingzaak Arslan & Ersoy Advocaten
2
Behandeling van uw zaak

We gaan aan de slag met uw zaak met de wetenschap dat in elk denkbare scenario uw belang voor ons leidend is.

Tijdensproces Arslan & Ersoy Advocaten
3
Tijdens het proces

We houden u van begin tot afronding op de hoogte van de vorderingen en zijn ten alle tijde bereikbaar voor u.

Vraag een vrijblijvend gesprek aan

Wij staan u bij met raad en daad. Heeft u een juridisch probleem en heeft u bijstand nodig van een advocaat met daadkracht? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Vraag snel een gratis kennismakingsgesprek aan.  Ik wil teruggebeld wordenIk wil een email ontvangen
  Emine Kaya Arslan & Ersoy Advocaten

  Heeft u liever direct telefonisch contact?

  Neem dan contact op met een van onze vestigingen en we staan u direct te woord.

  Wat onze klanten zeggen

  Ayse Mammoth

  Ik ben heel goed geholpen door de heer Ersoy. Hij nam ruim de tijd om naar mijn verhaal te luisteren en heeft mij goed advies gegeven.

  Saligram Bekir

  Ik kan iedereen aanbevelen om naar Arslan & Ersoy advocaten te gaan. De advocaten zijn behulpzaam en vechten voor je tot het einde.

  Bel ons direct